Kuidas küttekeha valida

Teatud hetkedel on inimene küsimuse ees, millega kodu soendada. Siis arutatakse läbi palju teadaolevaid variante. Valikuid on palju.

Mina soovitaks kivist küttekeha. Olen selle tee ise läbi “käinud”. Noore hakkaja mehena viskasin välja majast ahjud ja tegin keskkütte. Elasin hulga aastaid selle teadmisega, et nii on parim. Nüüd aga tuleb välja, et polegi. Ahjusoe on ikka palju parem ja hubasem. Ka ei soovita koduseks tulepesaks metallist asja. Soe on liiga terav ja lõpuks tulevad jamad korstnaga.

Ahi ei pea olema ilmtingimata punast värvi ja puhta vuugiga. Puhast vuuki ahju ehitada ei tahaks, kuna selle all kannatab natuke ahju kvaliteet. Oma ehituses nõuab ahi kivide panemist ka muul viisil, kui vuuk seda nõuab. Puhta vuugi puhul tuleb jälgida ikkagi vuugi joont ja ehituslikud iseärasused jäävad tahaplaanile.

Tulepesa on ahju juures üks tähtsamaid elemente. Seal ju muudetakse kütus soojaks. On väga tähtis, kuidas seda põletatakse. Mida kvaliteetsem on põlemine, seda rohkem saab sooja ja loodusesse läheb vähem heitgaase.

Peale valmimist saab ahju krohvida mitmevärviliste segudega, plaatida, või katta loodusliku kiviga.

Ahju hubasuse suurendamiseks saab talle juurde ehitada soepingi (leso). See on lisa soojavaheti ja kena soe istekoht. Miks mitte ka pikutamise koht. Kõik oleneb leso pikkusest.

Ka saab ahjule lisada küpsetusahju. Küpsetusahi võib olla puhas (tuli ei käi läbi) või must (koldetuli käib läbi)

Panen veel näiteid, milline võib olla üks kodune tulepesa.

Selles artiklis olen kasutanud ka mõnda pilti minu meistri/õpetaja kollektsioonist.

Copyright 2010 OÜ Tulepesa